Ako si bezpečne a bez liekov znížiť vysoký krvný tlak.

Určite to poznáte aj Vy. Dlhé hodiny v kancelárii, milý šéf, v rade k pokladni sa zdržíme vždy len minútku, večer cestou domov dopravné zápchy a ohľaduplný vodiči. Alebo skutočnosť, že Váš obľúbený futbalový klub klesol v tabuľke je ďalšou zdanlivo malou položkou z nekonečného katalógu stresu, ktorý Vám poskytuje každodenný život. Jedinou útechou po príchode je biely poklad obhádzaný magnetkami z dovoleniek, ktorý stojí v kuchyni.

Zatiaľ čo tie maličké dávky stresu zo začiatku nevnímame ako nejaký veľký problém, tak v priebehu času môžu poslať Váš krvný tlak rýchlo hore a pripraviť Vám poriadnu „jazdu“.

 

Príčiny a príznaky vysokého krvného tlaku.

 

Krvný tlak je definovaný ako tlak pri ktorom sa Vaša krv pohybuje cez tepny, mimo srdca.
 Nie je nezvyčajné mať normálne zmeny krvného tlaku počas cvičenia alebo stresových momentov ale keď  si „vypestujete“ hypertenziu, znamená to, že máte chronický vysoký tlak ktorý zvyšuje riziko srdcovocievných ochorení, mozgovej príhody, cukrovky a ďalších „stavov“.

Príčiny vysokého krvného tlaku môžu byť zložité, ale vo všeobecnosti súvisia so životným štýlom
a stravou. Napríklad ľudia, ktorí jedia potraviny s vysokým obsahom sodíka sú oveľa viac ohrozenou skupinou. Hypertenzia je tiež úzko spojená s cukrovkou , chronickým ochorením obličiek, obezitou, fajčením a sedavým životným štýlom. 

Vysoký krvný tlak sa často označuje ako “tichý vrah”, čo je z veľkej časti dôsledkom absencie jeho príznakov. Väčšina ľudí nevie, že majú vysoký krvný tlak kým ich nediagnostikuje lekár. 

Preto je dôležité ho pravidelne kontrolovať, aby sa zabránilo katastrofálnym udalostiam, ako je napr. hypertenzná kríza (prudké zvýšenie krvného tlaku). Na rozdiel od všeobecného vysokého krvného tlaku sa hypertenzne krízy často objavujú s príznakmi akými sú silné bolesti hlavy, dýchavičnosť, krvácanie
z nosa, ťažká úzkosť a dokonca aj strata vedomia, alebo srdcový záchvat (a niekoľko ďalších extrémne nebezpečných stavov).

 

Dobrou správou je, že vysoký krvný tlak sa môže zvyčajne zvrátiť prirodzene, konkrétne zmenami životného štýlu a konzumáciou potravín, ktoré krvný tlak znižujú.

Preto Vám teraz predstavím niektoré z nich u ktorých bolo vedecky dokázané, že krvný tlak znižujú.

Na našich stránkach www.indickekorenie.sk nájdete recepty ktoré tieto potraviny obsahujú a jedlá z nich sú ozaj veľmi chutné.

Tak teda, poďme sa na ne teraz spolu pozrieť.

 

Chilli:

 

 

Pre niekoho lahodná a neoddeliteľná súčasť jedla, ale pre niekoho doslovná skúška ohňom. Samozrejme existuje veľa druhov chilli, ktoré sú rôzne pálivé. Od tých absolútne nepálivých až po extrémy, ktoré sa využívajú aj v granátoch a sprejoch proti medveďom. Stupeň pálivosti určuje množstvo rastlinného alkaloidu tzv. kapsaicínu. Čím je ho viac, tým viac pálivá je paprička.  Jedným z mnoho benefitov kapsaicínu je okamžitá schopnosť rozširovať cievy a tepny a tým znížiť krvný tlak a tlak na cievne steny a zvýšiť prietok v nich. Toto môžete použiť ako okamžitú pomoc pri hypertenznej kríze. Skoro každé indické jedlo obsahuje chilli, a preto indickú kuchyňu odporúčame aj ako prevenciu proti vysokému krvnému tlaku.

 

Zázvor:

 

 

Zázvor je už po stáročia považovaný za univerzálny prírodný liek. Okrem iného pomáha aj pri ranných nevoľnostiach u tehotných žien, alebo u pacientov podstupujúcich chemoterapiu. Čo sa týka krvného tlaku tak ten zázvor pomáha znižovať stimuláciou činnosti srdca (podporou krvného obehu)
a znižovaním „zlého“ cholesterolu. Jeho hlavnou aktívnou zložkou je gingerol. Vďaka nemu zázvor taktiež pomáha pri zmierňovaní bolesti kĺbov, pretože má protizápalový účinok. Zázvor je bohatý na antioxidanty, ktoré pomáhajú imunitnému systému. Preto je ideálne využívať ho ako prevenciu pred prechladnutím v období s chladným a striedavým počasím.

 

Koriander:

 

 

Koriander je známa rastlina tiež pod názvom čínsky petržlen. Jeho listy sú neoddeliteľnou súčasťou mnoho indických karí. V našich končinách je viac známe jeho semeno a to v mletej, alebo celej sušenej  podobe. Jeho semená ponúkajú nie len jedinečný a zaujímavý chuťový profil, ale koriander sa tradične používa pri rôznych gastrointestinálnych a kardiovaskulárnych ochoreniach. Známe sú aj jeho účinky, ktoré zlepšujú prietok krvi a zdravie srdca. Koriander zapríčiňuje množstvo bioaktivít, ktoré vedú k širokému spektru farmakologických aktivít, vrátane schopnosti pôsobiť antimikrobiálne, antiepilepticky, antidepresívne, antimutagénne, protizápalovo a ako inhibítor úzkosti. Tiež sa ukázalo, že prirodzene dokáže znížiť hladinu vysokého krvného tlaku, hladinu cholesterolu a taktiež vysokú hladinu cukru v krvi.

 

Kokosové mlieko:

 

 

Kokosové orechy sú jedným z najlepších zdrojov kyseliny laurovej – 50 percent tuku v kokosoch je kyselina laurová, ktorá má  antibakteriálne a antivírusové účinky. Podľa mnohých štúdií je kyselina laurová ochranným typom mastnej kyseliny spojeným so zlepšenými hladinami cholesterolu a zdravím srdca .

Napríklad keď 60 zdravých dobrovoľníkov pilo kávu s kokosovým mliekom päť dní v týždni počas ôsmich týždňov, tak výskumníci zistili, že hladiny lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL) sa znížili, zatiaľ čo ich hladiny “dobrých” lipoproteínov s vysokou hustotou (HDL) sa výrazne zvýšili. Výskumníci teda dospeli k záveru, že “kokosový tuk vo forme kokosového mlieka nemá škodlivý účinok na lipidový profil v bežnej populácii a v skutočnosti je prospešný vďaka zníženiu LDL a zvýšeniu HDL cholesterolu.” 

Pretože kokosové orechy obsahujú minerály dôležité pre obeh a kontrolu krvného toku, kokosové mlieko je tiež užitočné pri znižovaní krvného tlaku a udržiavaní krvných ciev pružných, elastických a zbavuje ich nánosov. Napríklad horčík,  ktorý kokosové mlieko obsahuje pomáha pri boji proti stresu a svalovému napätiu. Tým, že pomáha krvnému obehu a udržiava svaly uvoľnené, pôsobí ako prevencia pred infarktom a mŕtvicou.

 

Kurkuma:

 

 

Kurkuma je populárne indické korenie. Po tisícročia ho Indovia používali nielen varenie, ale aj ako liečivú bylinu. 

Liečivé vlastnosti kurkumi boli len nedávno potvrdené vedou a sú veľmi pôsobivé. Hlavnou aktívnou zložkou kurkumi je kurkumín, ktorý má silné protizápalové účinky.

V štúdii s 32 ženami po menopauze a doplnením 150 miligramov kurkumínu počas 8 týždňov sa úspešne zlepšil prietok krvi na úroveň pozorovanú u tej skupiny, ktorá vykonávala kontrolovaný ľahký aeróbny tréning tri krát týždenne, taktiež počas 8 týždňov.  Kontrolná skupina ostala bez zmeny.

(štúdia – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23146777)

Iná štúdia s konzumáciou 500 mg kurkumi (obsah 22,1 mg aktívneho kurkumínu) 3 x denne, hlásila veľké zníženie krvného tlaku u pacientov so zápalom obličiek. Osoby s kardiovaskulárnymi problémami a najmä diabetici sú najvyššou rizikovou skupinou, ktorú postihuje práve zápal obličiek.

(štúdia – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21742514)

Prínosy kurkumínu na tok krvi a krvný tlak sú pravdepodobne spojené s oxidom dusnatým. Doplnenie kurkumínu do organizmu po 4 týždňovej kúre ukázalo, že zvyšuje cirkulujúci oxid dusnatý v niektorých prípadoch až o 40 %.  

(štúdia – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23142245)

Tieto potenciálne kardiovaskulárne prínosy sú príliš veľké, aby ste ich ignorovali, najmä ak máte vysoké riziko komplikácií.

Kurkumín ako taký má však nízku biologickú dostupnosť a samotný sa zle vstrebáva do organizmu.  Pre akékoľvek znateľné prínosy pre zdravie je nevyhnutné ho konzumovať s „posilňovačom“ ako je čierne korenie, alebo chilli. Látky obsiahnuté v týchto potravinách zvyšujú absorpciu kurkumínu až o 2000 percent!

 

Cesnak:

 

 

Vedeli ste, že cesnak z hľadiska histórie nebol používaný na varenie?

Počas celej histórie bolo hlavné použitie cesnaku na zdravotné a medicínske účely. Toto praktizovali veľké civilizácie, ako sú starí Egypťania, Babylončania, Gréci, Rimania a Číňania. Účinnou zložkou
v cesnaku je alicín, zlúčenina síry, ktorá vzniká pri rozdrvení, rozsekaní, alebo žuvaní kúska cesnaku.

Mnoho štúdii na ľuďoch preukázalo, že užívanie cesnaku výrazne znižuje zvýšený krvný tlak. Jedna štúdia dokonca dokázala, že cesnak má rovnakú účinnosť na zníženie vysokého krvného tlaku ako predpísané lieky. V tomto prípade bol tento jav pozorovaný po 24 týždňoch.

(štúdia – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24035939)

Vzhľadom na to, že cesnak znižuje „zlý“ cholesterol s nízkou hustotou lipoproteínov (LDL) o 10-15 percent je absolútne nevyhnutné pridať ho k Vašej strave. Tieto výsledky boli pozorované pri podávaní  600 – 1200 miligramov denne – rovnaké, ako konzumácia aspoň dvoch cesnakových zúbkov denne.

(štúdia – https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/1476-511X-6-5)

 

Paradajky:

 

 

Kedykoľvek sa rozhodnete jesť zdravo, paradajka je skvelým spojencom. Má niekoľko vlastností vrátane antioxidačných a detoxikačných a hrá dôležitú úlohu pri prevencii pred rôznymi chorobami vrátane rakoviny.

Paradajky sú tiež veľkým kardiovaskulárnym ochrancom, ktorý pomáha znižovať a regulovať krvný tlak. Obsahujú totiž draslík, minerál ktorý pomáha regulovať telesné tekutiny.  Zabraňuje tiež tomu aby sa zlý cholesterol prilepil na steny tepien čo spôsobuje ich zúženie a tým aj zvýšenie krvného tlaku. Ten spôsobuje, že srdce musí pracovať rýchlejšie a silnejšie, aby účinne dokázalo cirkulovať krv  a tým dopraviť živiny do telesných orgánov. Pamätajte, že táto námaha pomaly poškodzuje srdce a primárne orgány.

Preto nezabúdajte do svojho jedálnička zaradiť aj paradajky. Tie sú napríklad súčasťou indického karí v kombinácii s vyššie spomenutými potravinami. Takouto synergiou dosiahnete skvelé výsledky nie len v boji proti hypertenzii.

 

Ako vidíte úspešne a bezpečne bojovať s vysokým krvným tlakom sa dá aj bez liekov a vedľajších účinkov. Už teda poznáte týchto 7 potravín a ich účinky, zostáva len na Vás, ako sa k sebe samému a svojmu zdraviu postavíte. Ak ste sa rozhodli správne a chcete späť svoju vitalitu, energiu, zdravie a pôžitok zo života, tak tie potraviny určite zaraďte do svojho bežného života. Na našich stránkach www.indickekorenie.sk nájdete recepty s indickými jedlami, ktoré obsahujú všetky tieto potraviny. Veľa ľudí hovorí, že zdravé jedlo nie je chutné, že je mdlé, že oni surovú zeleninu a šaláty nedokážu dlhodobo jesť, a to je ich hlavným problémom pri boji za zdravé telo. Ak patríte aj Vy do tejto skupiny ľudí tak vedzte, že od teraz sa to zmení. Skúste si doma pripraviť indické jedlo podľa niektorého z našich receptov a zistíte, že jestvuje aj varianta veľmi chutného a zdravého jedla.

 

Prajeme Vám veľa zdravia a úspechov v jeho dosiahnutí.

 

Ak si myslíte, že by tento článok mohol byť pre niekoho prospešný a pomôcť mu, tak Vás prosíme o podporu a zdieľanie tohto článku na sociálnych sietiach použitím tlačidiel ktoré sú nižšie. Ďakujeme Vám.

2017-12-16T21:16:29+00:0016. decembra 2017|Články|

Zanechajte komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0

Váš Košík

Táto webová stránka používa súbory cookies a služby tretích strán. Ok