Loading...




Braising (Korma)

Jedna z najdôležitejších techník. Ide o pomalé dusenie mäsa alebo zeleniny za použitia minimálneho množstva tekutiny. Tradične sa Korma pripravuje na uhlí a prikrýva sa pokrievkou na ktorú sa kladie taktiež rozžeravené uhlie čo má za následok rovnomernú distribúciu tepla v hrnci. Vo väčšine Korma jedál sa mäso vopred marinuje v jogurtovej marináde a zároveň sa aj v tejto marináde varí. Voda sa pridáva vo veľmi malom množstve a v niektorých jedlách sa nepoužíva dokonca vôbec.

Pot roasting (Dum)

Podobne ako pri Korme aj tu sa na pokrievku prikladá rozžeravené uhlie. Pokrievka sa k hrncu doslova lepí lepkavým cestom ktoré následne zabraňuje akýkoľvek únik pary. Mäso a zelenina sa krája na väčšie kusy používa sa malé množstvo vody no zároveň veľké množstvo oleja alebo ghee. Z tohto hľadiska je v dnešnej dobe zdravej výživy táto metóda nie veľmi obľúbená. Preto ako náhradu za olej môžeme pri varení použiť iné zdravšie alternatívy.

Bhoona

Táto dôležitá technika produkuje krásne aromatické „suché“ jedlá. Pre úspešné zvládnutie Bhoona je dôležité správne opekanie alebo restovanie korenín na oleji až do sýto hnedej farby. Mäso sa krája na malé kúsky a používa sa malé množstvo vody alebo vývaru. Na konci varenia sa mäso môže opiecť ešte raz pre dosiahnutie „Bhoona“ chuti.

Tandoori

tandoor znamená pec na uhlie ktorá má cylindrový tvar. Tradične sa používa na prípravu indického chleba ako Naan či Roti a taktiež na prípravu klasických pokrmov ako Chicken Tikka alebo Boti Kabab. Perfektné tandoori jedlo sa dá pripraviť aj doma v elektrickej rúre no charakteristická chuť bude samozrejme chýbať.

Print Friendly, PDF & Email
Autor príspevku | 2017-08-21T15:33:26+00:00 May 22nd, 2017|