SEEKH KEBAB – ŠIŠ KEBAB

Tradične sa v indickej kuchyni Kebab pripravuje z jemného jahňacieho mäsa, ako alternatívu však môžeme použiť hovädzie či bravčové mäso.

 

RECEPT

Suroviny:

  • 700 g mleté jahňacie mäso, alternatívne hovädzie alebo bravčové mäso
  • ½ ks šťava z pol citróna
  • 2 pl nakrájanej čerstvej mäty
  • 3-4 pl nakrájaný čerstvý koriander
  • 25 g kešu orechy
  • 1 ks cibuľa, pokrájaná na hrubo
  • 1-2 ks sušené zelené chilli, pokrájané
  • 2 ks strúčiky cesnaku
  • 1 ks čerstvé zelené chilli, pokrájané
  • 1 čl mletá rasca (klasická)
  • 2 čl mletý rímsky kmín
  • 2 čl mletý koriander
  • ½ čl mleté čierne korenie
  • 1 ks vaječný žĺtok
  • ¼ čl čili mleté
  • 1 čl soľ
  • 1 pl paradajkový pretlak
  • 4 pl olej

 

Postup:

  1. V elektrickom mixéri rozmixujeme do hladkej pasty nasledovné ingrediencie:  citrónovú šťavu, mätu, čerstvý koriander, kešu, cibuľu, cesnak a zelené chilli. Zmes dáme do väčšej misy. Pridáme mleté mäso a vypracujeme z nej hladkú hmotu. Následne pridáme všetky zvyšné ingrediencie okrem oleja a premiešame až kým sa všetky ingrediencie dokonale prepoja. Zmes necháme vychladiť 30 minút v chladničke.
  2. Rúru si predhrejeme na 240° Celzia.
  3. Z mäsa vypracujeme gule o veľkosti väčšej golfovej loptičky. Napichneme na drevené špajle a medzi dlaňami jemne vyvaľkáme do podlhovastého tvaru.
  4. Na plech na pečenie rozprestrieme alobal alebo papier na pečenie, na ktorý poukladáme Kebaby. Každý potrieme olejom a pečieme 6-8 min., vyberieme z trúby a potrieme zvyšným olejom. Vrátime späť a pečieme ďalších 6-8 minút. Kebaby môžeme aj grilovať, bude to chutnejšie a autentickejšie.
  5. Následne ich necháme mierne vychladnúť a odstránime zo špajlí.
  6. Podávame s čerstvou alebo grilovanou zeleninou. Taktiež sú k tomu výborné rôzne dresingy alebo chutney.

 

Prajeme Vám dobrú chuť!

 

 

PRODUKTY POUŽITÉ V TOMTO RECEPTE