SAMOSAS – PLNENÉ PEČIVO

Samosas alebo plnené pečivo je indické predjedlo, zväčša vegetariánske. Existujú aj rôzne mäsité varianty. Ako plnka sa tradične používajú zemiaky, cibuľa, hrášok, špenát, šošovica, syr a pod. Ako mäsová varianta je toto pečivo plnené mletým jahňacím, kozím alebo dokonca aj hvädzím mäsom. Veľkosť a tvar tohto predjedla sa môže od oblasti Indie líšiť ale zväčša majú trojuholníkový tvar. Ako nám známe pečené pirohy. Ak je samosas varianta ako vegetariánske predjedlo, tak  sa tradične podáva s rôznymi druhmi chutney ako sú mätové chutney alebo mango chutney.

indické pirohy www.indickekorenie.sk


Suroviny na cesto:

  • 2 šálky hladkej múky
  • ¼ lyžičky soľ
  • ½ šálky vody + niekoľko pl navyše

Suroviny na plnku:

Postup:

Cesto:

Zmiešajte múku a soľ, pridajte olej. Vymiešajte až do stavu keď sa z múky vytvoria malé hrudky. Začnite pridaním pol šálky vody a mieste. Ak budete potrebovať ďalšiu vodu tak ju opatrne doplnte. Cesto musí byť pevné a hladké. Prikryte ho vlhkou utierkou a odložte bokom.  

Plnka:

Na panvici rozohrejte olej. Zatiaľ čo sa olej zohrieva rozdrvte semená koriandra senovky a feniklu v mažiari a pridajte ich do panvice. Smažte pokiaľ korenie nepustí arómu. Nie dlhšie aby ste ho nespálili. Pridajte cesnaková a zázvorovú pastu, zelenú papriku a smažte 1 min. Pridajte zvyšné korenie a zemiaky. Poriadne všetko premiešajte, odložte bokom a nechajte vychladnúť.

Plnenie samosas:

Vezmite cesto a rozdeľte ho tak aby ste z každého kúska vyváľali placky o priemere 12 cm a hrúbke 1 mm. Takúto jednu placku rozkrojte na polovicu a oba jej rohy spojte k sebe. Rovnú hranu tejto polovičky navlhčite vodou a zlepte dokopy. Vznikne Vám akoby kornútok alebo taštička do ktorej vložíte plnku tak aby vyplnila max. 1/3 kapsy. Po naplnení, obdobným spôsobom zlepte aj zvyšnú otvorenú časť pirôžka. Takto vyrobte všetko cesto. Pirohy umiestnite na papier na pečenie tak aby sa vzájomne nedotýkali a prekryte ich navlhčenou utierkou.

Fritovanie samosas: 

Rozohrejte v hlbokej panvici 5 – 6 cm oleja. Do horúceho oleja vložte Samosas tak aby ste panvicu nepreplnili. Plameň stiahnite na minimum a fritujte do zlatohneda až hneda. Po skončení ich uložte na podložku s absorpčným papierom aby ten vysal prebytočný olej.

Ihneď podávajte s rôznymi chutney napr. koriandrové chutney alebo tamarindové chutney.  

Prajeme Vám dobrú chuť!


 

www.indickekorenie.sk pirohy

2018-05-18T11:02:31+00:0017. mája 2018|PREDJEDLÁ|

Pridajte Komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Milí zákazníci.
V období od 10.7.2018 do 25.7.2018 z dôvodu čerpania dovoleniek, objednávky nebudeme vybavovať. Ďakujeme za pochopenie a prajeme vám krásne leto.
Thanks for signing up. You must confirm your email address before we can send you. Please check your email and follow the instructions.
We respect your privacy. Your information is safe and will never be shared.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Popup
0

Váš Košík