SAMOSAS – PLNENÉ PEČIVO

Samosas alebo plnené pečivo je indické predjedlo, zväčša vegetariánske. Existujú aj rôzne mäsité varianty. Ako plnka sa tradične používajú zemiaky, cibuľa, hrášok, špenát, šošovica, syr a pod. Ako mäsová varianta je toto pečivo plnené mletým jahňacím, kozím alebo dokonca aj hvädzím mäsom. Veľkosť a tvar tohto predjedla sa môže od oblasti Indie líšiť ale zväčša majú trojuholníkový tvar. Ako nám známe pečené pirohy. Ak je samosas varianta ako vegetariánske predjedlo, tak  sa tradične podáva s rôznymi druhmi chutney ako sú mätové chutney alebo mango chutney.

indické pirohy www.indickekorenie.sk


Suroviny na cesto:

  • 2 šálky hladkej múky
  • ¼ lyžičky soľ
  • ½ šálky vody + niekoľko pl navyše

Suroviny na plnku:

Postup:

Cesto:

Zmiešajte múku a soľ, pridajte olej. Vymiešajte až do stavu keď sa z múky vytvoria malé hrudky. Začnite pridaním pol šálky vody a mieste. Ak budete potrebovať ďalšiu vodu tak ju opatrne doplnte. Cesto musí byť pevné a hladké. Prikryte ho vlhkou utierkou a odložte bokom.  

Plnka:

Na panvici rozohrejte olej. Zatiaľ čo sa olej zohrieva rozdrvte semená koriandra senovky a feniklu v mažiari a pridajte ich do panvice. Smažte pokiaľ korenie nepustí arómu. Nie dlhšie aby ste ho nespálili. Pridajte cesnaková a zázvorovú pastu, zelenú papriku a smažte 1 min. Pridajte zvyšné korenie a zemiaky. Poriadne všetko premiešajte, odložte bokom a nechajte vychladnúť.

Plnenie samosas:

Vezmite cesto a rozdeľte ho tak aby ste z každého kúska vyváľali placky o priemere 12 cm a hrúbke 1 mm. Takúto jednu placku rozkrojte na polovicu a oba jej rohy spojte k sebe. Rovnú hranu tejto polovičky navlhčite vodou a zlepte dokopy. Vznikne Vám akoby kornútok alebo taštička do ktorej vložíte plnku tak aby vyplnila max. 1/3 kapsy. Po naplnení, obdobným spôsobom zlepte aj zvyšnú otvorenú časť pirôžka. Takto vyrobte všetko cesto. Pirohy umiestnite na papier na pečenie tak aby sa vzájomne nedotýkali a prekryte ich navlhčenou utierkou.

Fritovanie samosas: 

Rozohrejte v hlbokej panvici 5 – 6 cm oleja. Do horúceho oleja vložte Samosas tak aby ste panvicu nepreplnili. Plameň stiahnite na minimum a fritujte do zlatohneda až hneda. Po skončení ich uložte na podložku s absorpčným papierom aby ten vysal prebytočný olej.

Ihneď podávajte s rôznymi chutney napr. koriandrové chutney alebo tamarindové chutney.  

Prajeme Vám dobrú chuť!


 

www.indickekorenie.sk pirohy

2018-05-18T11:02:31+00:0017. mája 2018|PREDJEDLÁ|

Pridajte Komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0

Váš Košík

Táto webová stránka používa súbory cookies a služby tretích strán. Ok