Loading...
Bezmäsité recepty 2017-12-17T10:50:20+00:00
Print Friendly, PDF & Email

PANEER SAUNFIA TIKKA

Paneer tikka je indický pokrm vyrobený z kúskov syra Paneer marinovaných v korení a grilované v tandoori peci. Je to vegetariánska alternatíva ku kuraciemu tikka masala. V indickej kuchyni je tento pokrm veľmi populárny a rozšírený po celej Indii.

Suroviny:
  • 500 g Paneer krájaný na kocky so stranou 4 cm a hrubé 1cm  (alternatívne Cottage cheese)
  • 2 ks červená cibuľa nakrájaná na veľké kúsky
  • 1 ks červená paprika nakrájaná na veľké kúsky
  • 1 ks zelená paprika nakrájaná na veľké kúsky
  • 1 ks žltá paprika nakrájaná na veľké kúsky
  • 2 pl ghee alebo maslo
Marináda:
  • 200 g čerstvý koriander nasekaný na hrubo
  • ½ čl cukor
  • 1 čl strúhaný zázvor alebo zázvorová pasta
  • 1 čl pretlačený cesnak alebo cesnaková pasta
  • ½ čl chilli prášok (voliteľné)
  • ½ čl mletá kurkuma
  • ½ čl mletý kardamóm
  • 2 čl semien feniklu (nasucho opražené a pomleté)
  • 200 ml biely jogurt
  • 1 pl hladká múka
  • 1 čl citrónová šťava
  • ½ čl soľ

 
Postup:

Pripravíme si marinádu zo všetkých ingrediencií zo zoznamu. Máme dve možnosti. Buď všetky ingrediencie rozmixujeme v mixéry do hladka. Alebo pre hrubšiu štruktúru ingrediencie len dôkladne zmiešame vo väčšej mise. Do misy s marinádou pridáme kúsky syra Paneer, cibule a papriky. Opatrne premiešame, prikryjeme a umiestnime na hodinu marinovať do chladničky. Po hodine vyberieme striedavo nastokneme na špízy. Grilujeme na panvici potretej ghee alebo maslom do zlatohneda alebo grilujeme 5 – 6 minút.

Príloha:

Podávame so zeleným šalátom, citrónom nakrájaným na mesiačiky a chlebom Naan.

VEGETABLE CURRY – ZELENINOVÉ KARÍ

V tomto karí sa sezónna zelina varí spolu v omáčke ochutenou mletými koreninami, cibuľou a paradajkami. Celé zelené čili sa pridáva na koniec pre zvýraznenie chuti a farby jedla.

Suroviny:
  • 4-5 pl oleja
  • 1 ks väčšia cibuľa, pokrájaná na jemno
  • 2 cm kúsok čerstvého zázvoru, nakrájaný na jemno
  • 1 čl mletá kurkuma
  • 1 čl mletý koriander
  • 1 čl mletý rímsky kmín
  • 1 čl mletá červená paprika
  • 4 ks menšie paradajky, zbavených šupiek a pokrájané, alebo menšia konzerva paradajok
  • 75 g lusky mladej zelenej fazule, pokrájané  (french beans)
  • 100 g mrkvy, pokrájaná
  • 75 g hrášku
  • 450 ml teplej vody
  • 2-4 čerstvé zelené čili
  • 1 čl garam masala
  • 1 čl soľ
  • 1 pl nakrájaný čerstvý koriander

 
Postup:

Na oleji a na strednom plameni opečieme cibuľu do zlatista cca. 6-7min. Pridáme zázvor a opekáme 30 sekúnd. Stlmíme plameň na minimum a pridáme kurkumu, koriander, rímsky kmín a papriku. Premiešame. Pridáme  polovicu množstva paradajok a opekáme 2 minúty za stáleho miešania. Pridáme všetku zeleninu, vodu a za občasného miešania privedieme k varu. Prikryjeme a varíme až kým zelenina nie je skoro hotová. 15-20min. Pridáme zvyšné paradajky a zelené čili, prikryjeme a varíme ďalších 5-6min. Pridáme garam masalu, soľ a čerstvý koriander, premiešame a odstavíme z plameňa.

Príloha:

Podávame s Tandoori Roti , Naan alebo Tandoori Fish.

GOBI ALOO

Gobi  Aloo, alebo karfiol so zemiakmi je klasické bezmäsité jedlo ktoré pochádza so severnej Indie. Je nenáročne na prípravu, veľmi chutné a určite uspokojí každého fanúšika bezmäsitých jedál.

Suroviny:

 
Postup:

Zemiaky nakrájame na kocky a necháme ich vo vriacej vode povariť do polomäkka 8 -10 min. Vyberieme a necháme ich vychladnúť. Karfiol pokrájame na rovnomerné ružičky a varíme 2 min. Vyberieme a necháme vychladnúť. Olej rozohrejeme na strednom plameni a pridáme horčičné semena po ktorých nasleduje celý rímsky kmín, senovku grécku a červené chilli. Pridáme cibuľu a zelené chilli, zamiešame a pražíme 8-10min. Pridáme karfiol, plameň na minimum a pod pokrievkou varíme 6-8min. Pridáme zemiaky, mletú kurkumu, mletý rímsky kmín, koriander a soľ. Premiešame všetky ingrediencie. Prikryjeme a necháme variť až kým zemiaky nie sú hotové 6-8 min. Nakoniec primiešame čerstvý koriander.

Príloha:

Podávame ako zeleninovú prílohu ku všetkým druhom karí, alebo vynikajúce ako vegetariánske jedlo s Tandori Roti, Puris a iným Indickým chlebom.

 
AKO PRACOVAŤ S KORENÍM    JEDNODUCHÉ NÁVODY

KRÁTKE A HLAVNE JEDNODUCHÉ NÁVODY AKO PRACOVAŤ S KORENÍM

POSTUPY PRI PRÍPRAVE    V JEDNODUCHOSTI JE ČARO

TECHNIKY PRI PRÍPRAVE INDICKÝCH JEDÁL

malé logo stránky indické korenie

Print Friendly, PDF & Email