Loading...
Chlieb a ryža 2017-12-17T10:34:33+00:00
Print Friendly, PDF & Email

CARDAMOM RICE

Perfektná náhrada Pilau ryže. Je časovo menej náročná na prípravu a taktiež je chuťovo a aromaticky menej výrazná, čo umožňuje jej širšie využitie, hlavne ako príloha k viac pikantnejším pokrmom.

Suroviny:
  • 175 g basmati, alebo dlhozrnnej ryže
  • 50 g ghee, alebo masla
  • 6 ks zelené kardamómy, otvorené
  • 1 čl celý rímsky kmín alebo rasca
  • 1 čl soľ
  • 500 ml voda

 
Postup:

Ryžu premyjeme a necháme odležať v studenej vode pol až 1 hodinu. Na panvici rozpustíme ghee alebo maslo a na slabom plameni opražíme kardamóm a kmín (1min.).Pridáme scedenú ryžu, zamiešame a pražíme na miernom plameni 2-3min., stlmíme plameň a pražíme ďalšie 2-3 min. Pridáme soľ a vodu, zamiešame, privedieme do varu a pod pokrievkou varíme 12 min. Odstavíme a hrniec necháme prikrytý ďalších 6-8 min. Je treba dbať na to, aby sme počas varenia nedvíhali pokrievku a taktiež ryžu nemiešali hneď po uvarení.

 

TANDORI ROTI

Tandoori Roti podobne ako Naan sa pečú v Tandoor peci. Ide o pec sudovitého tvaru na uhlie ktorá produkuje rovnomerné a veľmi silné teplo. Tandoori Roti môžeme piecť aj v domácich podmienkach za použitia tradičnej elektrickej rúry. Výsledok bude rovnako určite veľmi chutný no predsa trochu odlišný.

Suroviny:
  • 125 g biely jogurt
  • 450 g hladká múka
  • 1 čl cukor
  • 1 čl prášok do pečiva
  • ½ čl soľ
  • ¾ kocky droždia
  • 1 pl ghee alebo masla
  • 1 vajce
  • 150 ml teplého mlieka

 
Postup:

Zo všetkých surovín si v mise vypracujeme cesto. Necháme na teplom mieste odležať na ½ až ¾ hodiny alebo až kým sa nám objem cesta takmer zdvojnásobí. Rúru si predhrejeme na 225 stupňov Celzia. V dlaniach si z cesta za použitia trocha múky vypracujeme placky o priemere 12-15 cm a hrúbke asi 2cm. Na plech si pripravíme papier na pečenie a na to poukladáme placky. Pečieme 10-12 min., potom placky otočíme a pečieme ďalšie 2 minúty.

 

CHLIEB NAAN

Chlieb “Naan”, ako ho poznáme dnes, pochádza zo strednej a južnej Ázii s vplyvom zo Stredného Východu. Najznámejšie a najčastejšie používané druhy Naan v západných krajinách sú Juhoázijské druhy. V Iráne, od ktorého slovo Nan (نان) pochádza nemá žiaden zvláštny význam pretože je to len všeobecný výraz pre akýkoľvek druh chleba.

Suroviny:
  • 250 g hladká múka
  • 2 čl cukor
  • ½ čl soľ
  • ½ čl prášok do pečiva
  • 110 – 130 ml mlieko
  • 2 pl olej

 
Postup:

Preosejte múku, cukor, soľ a prášok do pečiva spolu s múkou v mise zmiešať. V inej mise zmiešajte mlieko a olej. Urobte jamku v stredu zmesi múky a nalejte do nej zmes mlieka a oleja. Pomaly zmiešajte cesto tak, že z okrajoch múku primiešavajte do stredu kde je mlieko a olej. Takto vypracujete hladké cesto. Cesto je potrebné hniesť 8 – 10 minút. Ak je cesto príliš lepkavé tak jednoducho pridajte trocha múky. Položte cesto do olejom vymastenej misy, prikryte vlhkou utierkou a nechajte na teplom mieste po dobu 10-15 minút. Vyformujte cesto do piatich loptičiek. Rúru rozohrejte na 220 °C. Z cestových loptičiek vyformujte placky v tvare slzy  v hrúbke cca. 1 – 2 cm. Placky uložte na plech a pečte pokiaľ bude mať charakteristickú farbu.

AKO PRACOVAŤ S KORENÍM    JEDNODUCHÉ NÁVODY

KRÁTKE A HLAVNE JEDNODUCHÉ NÁVODY AKO PRACOVAŤ S KORENÍM

POSTUPY PRI PRÍPRAVE    V JEDNODUCHOSTI JE ČARO

TECHNIKY PRI PRÍPRAVE INDICKÝCH JEDÁL

malé logo stránky indické korenie

Print Friendly, PDF & Email