Loading...
Recepty 2017-12-16T17:05:18+00:00

Dôležitosť predjedla je neodškriepiteľná. Žiaľ veľa sa na predjedlá zabúda alebo na ne jednoducho nie je čas. No treba poznamenať, že aj ony majú svoj opodstatnený význam v rámci zdravšieho stravovania sa. To, že sa málo sýte jedlo v malých dávkach konzumuje pred hlavným jedlom je asi väčšine z vás známe. No položte si otázku. Prečo je to tak? Aký význam má konzumácia jedla pred jedlom? Prečo to logicky nespojiť do jedného chodu? V čom spočíva rozdiel konzumovaného predjedla a hlavného chodu. Zodpovedzme si teda nami položené otázky: Predjedlo ako také má za hlavnú úlohu uľahčiť strávenie hlavného chodu. Tento mechanizmus spočíva v tom, že malou dávkou predjedla (studené okolo 80 g, teplé 120 g, polievky 330 ml) vyburcujeme telo k tomu aby nám do žalúdka vyplavilo tráviace enzýmy a komplexne pripravilo žalúdok na prácu väčšieho rozsahu ktorá bude potrebná pre hlavný chod.

Ak sme sa pripravili predjedlom tak môžeme prejsť k hlavnému chodu. So zodpovednosťou môžeme konštatovať, že je dôležite aby ste vedeli jednu základnú vec čo sa týka kombinácii predjedla a hlavného chodu. Nekombinujte kaloricky významnejšie predjedlo veľmi sýtym a bohatým hlavným chodom. Logicky je to záťaž nie len pre samotný žalúdok ale komplexne pre tráviaci systém. V zásade kombinujeme výdatnejšie predjedlo s chudobnejším hlavným chodom a naopak chudobnejšie predjedlo s bohatším hlavným chodom. Takto si môžete nakombinovať vzhľadom na skonzumované predjedlo hlavný chod mäsitý alebo vegetariánsky resp. vegánsky. Verte, takto sa vyhnete tráviacim problémom ale aj únave po jedle.

Samotný hlavný chod je málokedy „samotný“. Tak ako predjedlo má svoj význam tak svoj význam má  aj príloha resp. prílohy. Ich hlavným poslaním je doplniť výživovú hodnotu, zjemniť a vyvážiť chuť a vôňu hlavného jedla. Prílohy môžu byť zeleninové, teplé, studené atď. Je ich nepreberné množstvo a v rámci hlavného jedla sú rôzne kombinovateľné. V zásade ale platí že príloha má byť menej výrazná ako hlavné jedlo. Pri každom recepte ktorý nájdete na týchto stránkach Vám je aj odporúčaná kombinácia príloh.

Nekvasený chlieb Naan alebo Basmati ryža to sú pojmy ktoré asi najviac rezonujú v spojení so slovom indická kuchyňa. Tieto univerzálne a na mnoho spôsobov pripravované pokrmy sa dokonale snúbia s chuťami a vôňami indických jedál. Sú jednoduché na prípravu no prekvapivo exoticky chutiace. Či už Cardamom Rice alebo Naan z tandoori pece. Ako neodmysliteľnú súčasť indickej kuchyne Vás naučíme pripravovať v sekcii „CHLIEB A RYŽA“

Ruku na srdce. Ako často odoláte dezertu za hlavným chodom? Darí sa to s prehľadom? Tak ešte asi nepoznáte dezerty z indickej kuchyne. Nedokážete sa na ne nepozrieť! Už len pohľad na ne sa stáva závislosťou a to sme sa nebavili ešte o ich chuti ktorá Vám vyplaví snáď všetok dopamín. Ale dosť bolo reči. Smelo sa pustite do prípravy pretože stránky Indické Korenie Vám budú oporou a skvelou pomôckou aby ste pre seba a svojich blízkych pripravili nezabudnuteľné zážitky!

malé logo stránky indické korenie

Print Friendly, PDF & Email