ZÁKLADNÁ PRÍPRAVA BASMATI RYŽE

Pojem „basmati ryža“ je nám už viac menej známy. Ak ste ju osobne ešte nemali možnosť ochutnať, tak to musíte určite napraviť. Basmati ryža sa od klasickej ryže na prvý pohľad možno nelíši, no po prvom otvorení balenia zistíte, že basmati je niečo viac než len príloha! O jej kvalitách a podrobnostiach sa môžete dozvedieť v našom článku: „BASMATI RYŽA“ . Jej príprava si vyžaduje trocha odlišný spôsob. Je to z toho dôvodu, že zlúčeniny 2-acetyl-1-pyrolínu ktoré sú zodpovedné za jej krásnu vôňu, ktorá sa ale varením znižuje. Preto sa basmati ryža pripravuje technikou ktorá zabezpečí až dvojnásobnú vôňu po jej uvarení, narozdiel od bežnej prípravy. Tajomstvo skrátenia času varenia spočíva v predmáčaní ryže vo vode.


 

Suroviny:

  • basmati ryža
  • voda
  • soľ
  • ghee (ideálne), alebo olej

Postup:

 

„Zámerne sme neuviedli množstvá alebo pomery jednotlivých surovín pretože vám ukážeme pohodlnejší spôsob.“

 Ryžu si dôkladne premyjeme. Pri kvalitnejšej ryži to trikrát úplne stačí. Po treťom scedení ryžu znovu zalejte vlažnou vodou, tak aby ju voda úplne prekryla. Vodou nešterite. Nezáleží koľko jej bude, ide len o to aby ryža bola ponorená počas pol hodiny. Takto ryža nasiakne vodu a to vám skráti dusenie ryže na 10 – 12 minút. Pred uplynutím pol hodiny počas ktorej je ryža namočená si rozohrejte ghee alebo olej v strednom, skôr užšom hrnci (najlepšie s nepriľnavým povrchom) a v kanvici nechajte zovrieť vodu na zaliatie ryže. Ryžu sceďte, vodu nechajte odtiecť. Netrápte sa tým, že je ešte pomerne mokrá. Takto ju vsypte do hrnca a pridajte soľ. Odhadom 1 čl na cca ¼ kg ryže. Ani tým sa netrápte a gramy nerátajte. Ryža to znesie. Pol až 1 minútu ryžu restujte a následne zalejte vodou z kanvice. Množstvo vody použijeme také aby hladina vody bola nad ryžou zhruba 1 cm. Hrniec zakryjeme a na najmenšom plameni dusíme 10 – 12 minút. Po uplynutí tohto času nechajte ryžu „dôjsť“ 5 minút a následne do nej jemne vmiešajte troška ghee.

 Tento spôsob prípravy je asi najjednoduchší, kde pri výsledku dostanete smotanovo jemnú štruktúru ryže pri maximálnom zachovaní jej krásnej vône a chuti.

 

Prajeme Vám dobrú chuť!


 

 

 


 

Produkty použité v tomto recepte