Loading...

GHEE – (GHÍ)

Ghee sa používa už tisíce rokov  a to nie len v kuchyni ale aj v ajurvédskych liečebných postupoch, kozmetike, náboženstve a v Indii je dôležitou súčasťou obradov ako sú svadby alebo pohreby. Prvé známe použitie masla sa datuje do roku 2000 p.n.l. To sa stalo veľmi populárne v chladnejších, severných častiach Indie. Predpokladá sa, že Ghee vynašli indický južania. Vyvinuli postup po ktorom maslo bolo odolné voči pokazeniu aj pri vyšších vonkajších teplotách.

Ghee, prepustené maslo

Prečo by sme ho mali vymeniť za klasické maslo.

Benefitov prepusteného masla Ghee je viacero. Preto sa na to pozrieme po poradí tak aby nám všetko dávalo logiku. Ghee je v podstate čistá zmes mastných kyselín s krátkym a stredným reťazcom (zdraviu prospešné tuky) zbavená zložiek ktoré obsahujú klasické masla. Týmito sú: voda, laktóza, kazeín, mliečne bielkoviny a nečistoty.

 

Ghee vo významnej miere obsahuje perfektný pomer vitamínov A, D, K ďalej vitamíny E, C a Niacín. Z mineráloch obsahuje: Draslík, Fosfor, Vápnik, Horčík, Železo, Sodík. V neposlednom rade Ghee obsahuje veľmi kvalitné antioxidanty. Klasické maslo spomaľuje trávenie kde naopak Ghee trávenie podporuje. Podporuje ho tým, že napomáha vylučovaniu žalúdočných štiav. Ďalej znižuje “zlý” cholesterol. Kyselina maslová ktoré je obsiahnutá v Ghee spomaľuje a v niektorých prípadoch zastavuje rast rakovinových nádorov.zdravá náhrada masla

 

Významne posilňuje nervovú sústavu, mozog, zlepšuje a udržiava pamäť v kondícií. Ghee taktiež obsahuje látky vyživujúce srdce, kožu, pľúca, zabezpečuje flexibilitu tela a významne podporuje regeneráciu buniek.

Zabraňuje tvorbe jedov v tele, posilňuje zrak je používaným liekom na nervové choroby, neurologické problémy, bolesť hlavy, astmu, reumu, či bolesť kĺbov. Považuje za jeden z najúčinnejších liekov na suchú kožu či pery.

Ďalšou výhodou je, že prepustené maslo Ghee je vysoko teplotne stabilné (neprepaľuje sa). Čiže je veľmi vhodné vymeniť ho za nezdravé a často geneticky modifikované, rastlinné tuky ktoré bežne používame pri tepelnej úprave potravín.

Ako si Ghee pripravíme?

Určite odporúčam ak máte možnosť zohnať si od miestného farmára domáce maslo. Ak takúto možnosť nemáte tak aspoň farmárske maslo ktoré je o čosi kvalitnejšie  ako obyčajné. Dôvod je ten, že nepoznáme pôvod mlieka z ktorého je maslo vyrobené. A to vplýva na výslednú štruktúru a chuť Ghee. Z jedného kilogramu masla vyrobíme približne 700g Ghee.

Takže si pripravíme maslo, hrniec adekvátne veľký k danému množstvu masla, sitko alebo lopatku na zberanie peny, naberačku a skla v ktorých Ghee chceme skladovať.


Tak poďme na to:

V hrnci na najslabšom plameni pozvoľna rozpustíme všetko maslo. Neponáhľame sa. Na celý proces si vyhradíme aj tri hodinky. Nie je ale potreba pri sporáku stáť takže čas viete využiť ináč.príprava ghee

Vzniknutú penu zbierame lopatkou na penu alebo sitkom. Snažíme sa čo najmenej tekutinu premiešavať aby vyzrážané bielkoviny ktoré klesli na dno neboli zbytočne rozvírené. Ak nezoberiete čerstvo vzniknutú penu hneď preč tak to vôbec nevadí. Dokonca lepšie je ju trocha nechať plávať na povrchu aby sa z nej odparila všetká voda a ona stvrdla a vytvorila akoby škrupinu. Tá sa potom lepšie odoberá.príprava ghee

Zhruba po troch až štyroch hodinách kedy sa už vôbec alebo skoro vôbec netvorí pena a bielkovina s nečistotami je usadená na dne, odstavíme Ghee z plameňa. Počkáme až nám úplne prestane prebublávať. Následne môžeme opatrne aby sme nevírili usadeniny, naberačkou čerpať rozpustené Ghee.príprava ghee

Takto to vo výsledku bude vyzerať ešte tekuté, nestuhnuté prepustené maslo Ghee.príprava ghee

 

Prajeme Vám príjemné vychutnávanie si pokrmov pripravovaných za pomoci tohto bloahodarného Ghee masla.

Prepustené maslo odporúčame napr. s týmito receptami:

 

Kofta Bhoona

Mäsové Gule

Double Ka Meetha

2017-08-21T15:26:18+00:00 3. júla 2017|Články|

5 komentárov

  1. […] pl ghee alebo […]

  2. […] g ghee, alebo […]

  3. […] pl Ghee ,alternatívne […]

  4. […] pl ghee alebo […]

  5. […] pl ghee alebo […]

Odísť a komentovať