CHLIEB ROTI

Chlieb Roti známi aj ako Chapati je okrúhly, ploský chlieb pôvodom z indického subkontinentu. Pripravuje sa z celozrnnej pšeničnej múky, tradične známej aj ako múka Atta. Jeho charakteristikou je, že je to nekvasený chlieb, kde hlavné ingrediencie pri príprave chleba sú múka a voda. Pripravuje sa na plochej alebo mierne oblej panvici. Chlieb Tandoori roti sa zase tradične pripravuje v Tandoori peci pri vysokej teplote, nalepený na jej oblé steny.  Roti chlieb sa bežne konzumuje ako príloha k zelenine alebo ku karí.


 

Suroviny:

Postup:

V nádobe zmiešame múku, vodu a soľ. Vzniknuté cesto je potrebné hniesť aspoň 7 minút. Takto získate mäkké cesto, ktoré by nemalo byť lepkavé. Prelejte ho ½ čl oleja, prikryte a takto nechajte odpočívať 20 minút. Následne ho rozdeľte na 8 guľôčok ktoré ponoríte do múky aby boli kompletne omúčené. Valčekom na cesto z nich vytvarujte placky o hrúbke približne 2 mm. Rozohrejte panvicu a vložte do nej prvý roti chlieb. Až na jeho povrchu uvidíte pľuzgiere tak chlieb otočte. Keď sa na  spodnej strane vytvoria hnedé škvrny tak znova chlieb otočte. Takto to opakujte so všetkými kúskami. Chlieb je hotový keď sa celý na panvici nafúkne.

Nakoniec chleby potrite maslom alebo Ghee a môžete podávať ako prílohu k lahodným indickým pokrmom.

 

Prajeme Vám dobrú chuť!


 

 

 


 

Produkty použité v tomto recepte