CHLIEB NAAN

Tento tradičný chlieb ako je dnes známi, pochádza zo strednej Ázie a indického subkontinentu. Pojem Naan v Indii  pomenováva konkrétny, plochý no hrubý chlieb. Kdežto v ostatných častiach Ázie je Naan všeobecný výraz pre chlieb. Typický recept zahŕňa hladkú múku, soľ, kvasnicovú kultúru a dostatok bieleho jogurtu pre hladkú a pružnú štruktúru. Tento chlieb je jednou z najčastejších príloh k indickému jedlu.  


 

Suroviny:

  • ½ sáčku sušeného droždia
  • 1 čl med
  • 45 g Ghee alebo maslo 
  • 250 g hladká chlebová múka
  • 3 kopcovité pl bielého jogurta
  • ½ pl morská soľ

Postup:

V nádobe zmiešajte droždie, med, múku, jogurt a 175 ml vlažnej vody. Voda musí byť aspoň 15 min odstáta (bez chlóru)! Ghee alebo maslo si rozpustite. V mise zmiešajte múku a soľ a v strede vytvorte jamku. Do nej vlejte rozpustené Ghee alebo maslo a zmes droždia, medu, jogurtu a vody. Vidličkou v jamke vymiešavajte cesto a opatrne z bokov prisypávajte múku smerom do stredu. Takto pomaly vypracujte mäkké a lepkavé cesto. Je potrebné ho zhruba 5 min. hniesť. Následne ho nechajte prikryté utierkou na teplom mieste približne 1 až 1 a ½ hodiny alebo pokiaľ cesto zdvojnásobí svoj objem. Potom cesto rozdeľte na 6 rovnakých gulí ktoré vyváľajte do oválneho tvaru hrubého približne 1 až 1 a ½ cm. Takto chlieb opekajte na nepriľnavej panvici s vysokou teplotou 5 až 6 minút z každej strany.

Nakoniec chleby potrite maslom alebo Ghee a môžete podávať ako prílohu k lahodným indickým pokrmom. 

 

Prajeme Vám dobrú chuť!


 

 

2018-06-27T15:19:48+00:0027. júna 2018|CHLIEB A RYŽA|

Zanechajte komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0

Váš Košík

Táto webová stránka používa súbory cookies a služby tretích strán. Ok