BUTTER CHICKEN – MASLOVÉ KURČA

Tiež známe aj ako Murghi Makhani je indické jedlo, ktoré silne konkuruje populárnemu jedlu Chicken Tikka Masala. Kuracie mäso získava opojnú vôňu vďaka vareniu v smotanovo paradajkovej omáčke v kombinácií so známym indickým korením garam masala a opečenou rímskou rascou. Omáčka je zamatovo jemná vďaka maslu a smotane.

kurča na indický spôsob indické korenie

 

RECEPT

Suroviny:

  • 2 ks vykostených kuracích stehien bez kože, nakrájaných na 2 – 3 cm kúsky
  • 1 ks stredne veľkej žltej cibule nakrájanej na tenké prúžky
  • 4 pl citrónovej šťavy
  • ½ čl mletej rímskej rasce
  • 1 čl najemno nasekaného cesnaku
  • 1 pl najemno nasekaného zázvora
  • 3 čl garam masala
  • 1 pl najemno nasekanej čerstvej chilli papričky
  • 1 a ¼ šálky smotany na šľahanie
  • 1 a ½ šálky obyčajný biely jogurt (nie grécky)
  • ½ šálky ghí alebo masla
  • ¼ šálky paradajkového pretlaku
  • soľ

 

Postup:

  1. Marinovanie mäsa: V stredne veľkej miske zmiešajte kuracie mäso, 3 pl citrónovej šťavy, 1 čl soli, jogurt, cesnak, zázvor a 2 čl korenia garam masala.  Marinujte min. 4 hod. max. 1 deň.
  2. Namarinované mäso preložte na cedník (neoplachujte) len straste prebytočnú marinádu do drezu. V predohriatej rúre grilujte kúsky mäsa do zhnednutia vo vzdialenosti asi 15 cm od grilových špirál. Nezabudnite mäso v polovici špachtľou otočiť. Grilované mäso vyberte z rúry a odložte bokom.
  3. V stredne veľkej miske vyšľahajte spolu smotanu, 1 čl garam masaly, chilli, 1 pl citrónovej šťavy, rímsku rascu a 1 čl soli. Omáčku odložte bokom.
  4. V panvici s vyššími bokmi a na strednom plameni rozpustite ghí alebo maslo. Pridajte štipku soli s cibuľou, ktorú do zlatova upražte, cca 6 – 8 min. Vmiešajte rozšľahanú omáčku a a za stáleho miešania ju priveďte k varu a dobre prepojte s obsahom v panvici. Na strednom plameni ju varte zhruba 5 min. alebo pokiaľ nebude zhustená a pekne lesklá. Pridajte kuracie kúsky a varte znova do zovretia zhruba 1 až 2 ďalšie minúty.
  5. Ozdobte čerstvou vňaťou koriandra a podávajte s chlebom Naan alebo Basmati ryžou.

Prajeme Vám dobrú chuť!

 

tradičné indické jedlo garam masala

 

PRODUKTY POUŽITÉ V TOMTO RECEPTE